menu

Blog


Op dit Blog leest u over de reis van Jaap en An van stichting Grietjebie naar Suriname. Dit gebeurt in het najaar van 2019. Zij vertellen over de projecten die Grietjebie ondersteunt in Suriname en wat zij zoal meemaken.

Eén en één is drie met Monique als ambassadeur

Suriname, 21 november 2019

Waarom één en één drie is zullen we uitleggen. Op deze website vinden we onder nieuws informatie over Monique Verberk. Je zou kunnen zeggen dat Monique onze ambassadeur is. Voortdurend vraagt ze aandacht voor de projecten van stichting Grietjebie. Omdat zij iedereen een goed leven gunt, zoals zij dat zelf ook heeft.

Met haar duofiets fietste zij in september de Nijmeegse Freedom Tour van maar liefst twee keer veertig kilometer voor Grietjebie. En als Monique je vraagt haar te sponsoren…

De opbrengst was zoals bij de eerdere acties groot. Dus wat doe je als er stoeltjes en tafeltjes nodig zijn bij de Huberstichting? Monique bellen! Ze vond het een fantastisch plan. En gaf meteen maar even haar favoriete kleuren voor de stoeltjes en tafeltjes door.

Monique heeft een plan, november 2019
 


Met de hulp van Unu Pikin snijdt het mes aan twee kanten

Suriname, 20 november 2019

Het volgende bezoek brengt ons bij Unu Pikin. Het betekent 'onze kinderen'.

Unu Pikin biedt jongeren met een beperking een sociale werkplaats voor arbeid, inclusief de mogelijkheid van stage en opvang. De werkplaats heeft een meubelafdeling, fietsenafdeling en boekenafdeling. Er is ook zinvolle ondersteuning beschikbaar voor jongeren die (nog) niet in staat zijn te werken. Deze ondersteuningsgroep wordt gefaciliteerd door stichting Grietjebie.

Toen we bij ons bezoek een kijkje in de meubelafdeling namen, was de link gauw gelegd. Vooral toen we geconfronteerd werden met schoolmeubilair in vrolijke kleurtjes. Precies wat we zochten voor de kinderen van de Huberstichting. Daar vonden ze de aanschaf ook een geweldig idee. De offerte was snel gemaakt en de order geplaatst.

meubelafdeling unu pikin, november 2019
 


De kinderen van de Huberstichting verdienen een eigen plek om zich te ontwikkelen

Suriname, 20 november 2019

Al vanaf de tachtiger jaren worden in het Hubercentrum kinderen met een beperking verzorgd en begeleid. In die jaren was het een moderne, eigentijdse instelling. Inmiddels is het gedateerd en aangetast door de tand des tijds. Nog steeds domineert de grote voorzaal met daarnaast enkele slaapruimtes. Verder telt het gebouw drie lokalen waarin aan de ontwikkeling van de kinderen wordt gewerkt.

We zijn blij met de individuele- en groepsgerichte aanpak. Mevrouw Saliema, de directeur van de Huberstichting, blijft optimisme uitstralen. Zij is steeds hardnekkig op zoek naar middelen om de situatie te verbeteren.

schoolmeubulair huberstichting, november 2019

kinderen hubrstichting, november 2019

We schrikken bij ons bezoek vooral van de onvriendelijke omgeving waarin de kinderen les krijgen. Geen prettige kleurrijke ruimtes met op de leeftijd afgestemd schoolmeubilair. We overleggen met Saliema hoe we die situatie kunnen verbeteren. Met gemengde gevoelens maar ook aangestoken door haar optimisme verlaten we het Hubercentrum.
 


Groente voor dependance in de Commewijne

Suriname, 19 november 2019

Voor An naar Nederland vertrekt moet ik haar beloven groente te brengen naar de dependance van de Huberstichting. Op de vraag, waar ze het meest behoefte aan hebben, was het antwoord immers: groente! We gaan dus opnieuw op weg naar het district Commewijne, het voormalige plantagegebied.

Achter Tamanredjo, de plaats waarin de dependance ligt, komen we terecht in het dorpje 'De Hulp'. Als ik er niet geweest was zou ik het niet geloven, het bestaat écht. Wat 'hulp' kunnen we wel gebruiken bij onze zoektocht naar groente. En die vinden we in een groente- en fruitkraam aan de kant van de weg.

groente uit het dorpje Hulp, november 2019

Er wordt Surinaamse groente verkocht als antruwa, kousenband en sopropo. Maar ook de ons bekende tomaat, komkommer en soepgroente. Met zeker voor drie dagen groente melden we ons bij de dependance. En ontmoeten de bewoners met verraste gezichten. Ze hadden ons zo snel niet terug verwacht. Maar de blijdschap is groot. We zorgen ervoor dat de dagen erna ook nog boodschappen kan worden gedaan. Er zijn immers acht monden te vullen.

groente afrekenen en afleveren, november 2019
 


Wie wil er een steentje bijdragen?

Suriname, 18 november 2019

Vanaf de Jules Wijdenboschbrug heb je een mooi uitzicht over de Surinamerivier. Met links het drukke Paramaribo en rechts het rustige en vriendelijke Commewijnegebied.

Het is even zoeken naar de dependance van de Huberstichting. In het huis wonen acht jongvolwassenen met een meervoudige beperking. Een fijne plek om te wonen. In de tuin vinden we een trampoline, speeltoestellen en een beschutte plek tegen de zon. Binnen is het contrast met buiten groot. De woning is oud en merendeels uit hout opgebouwd.

Bewoners Huberstichting, november 2019

Eén van de twee slaapkamertjes telt maar liefst vijf bedden. Daar slapen de vijf vrouwelijke bewoners en in de ander de drie mannelijke. De enige douche en toilet zijn slecht toegankelijk en sterk verouderd. Het deert de bewoners niet. Er wordt gezongen en gedanst. Wij zijn meer dan welkom. Er heerst een geweldige sfeer in het huis.

Huberstichting - keuken en sanitair, november 2019

Maar het deert ons wel. Dit kan gewoon niet. Hier moet gebouwd worden! We stellen de vraag "Waar hebben jullie op dit moment het meest behoefte aan?" Het antwoord is niet "betere huisvesting", nee, vragen om betere huisvesting is immers niet realistisch. Tot onze verbazing is het antwoord "Groente!".

De groente is schaars. Het bouwen kunnen we vandaag niet regelen. Daar wordt overigens hard aan gewerkt door de Huberstichting. Maar we kunnen wel even boodschappen gaan doen!

Wie wil overigens een steentje bijdragen om de bouw te realiseren?

Huberstichting - gebouwen, november 2019
 


Spartelen en spetteren

Suriname, 17 november 2019

Wat is er lekkerder dan om bij meer dan 30 graden te spartelen en spetteren in het water. De kinderen van de Anniecrèche in Paramaribo kunnen dat gelukkig iedere vrijdagochtend in het zwembad van de Mytylschool. Bij de Anniecrèche worden kinderen met een verstandelijke beperking met veel liefde begeleid in hun ontwikkeling.

Kinderen van de Anniecrèche november 2019

Wat goed om hier weer terug te zijn en dat zelf te mogen zien. En over het zwemmen ging het dus ook. Bij meer dan dertig graden is dat geen luxe. Bovendien is het een prima activiteit en raken de kinderen hun watervrees kwijt.

Ieder jaar neemt één van de sponsoren van de crèche het zwemmen voor haar rekening. In het schooljaar 2019-2020 stelt het Grietjebiefonds zich garant voor de huur van het zwembad, vervoer en nodige extra begeleiding. Het spartelen en spetteren moet wel doorgaan natuurlijk.
 


Dag Nickerie

Suriname, 16 november 2019

Nadat de projecten in Nieuw Nickerie waren bezocht werd de eerste week afgesloten met een uitstapje richting Bigi Pan, een desolaat maar sprookjesachtig natuurreservaat. Bigi pan is een moerasachtig natuurgebied waar de oceaan en riviermonding bij elkaar komen.

Omdat het water niet vermengd mag worden, moesten we eerst over de dam klunen om bij het grote meer te kunnen komen. Afgeleverd door de man van de tourorganisatie Tante Gerda voeren we met ons zessen, inclusief gids, de kleinzoon van Tante Gerda en Thomas, (een stagiaire in de waterbouw die Jaap had opgevist) door het water, rijk aan vis en vogels.

Het is een belangrijke broedplaats voor talloze kust- en trekvogels. Rode Ibissen, visarenden, buizerds moerasreigers en zelf een fregatvogel werden gespot. Een heerlijke lunch werd verzorgd in het huis op palen, midden op het meer. Daarna nog een uurtje gevaren op wat er uit zag als een verdronken landschap. De middag, zo ook Nieuw Nickerie, werd zeer goed afgesloten met een hartelijke duim van opa, zoon en kleinzoon van het bedrijfje van tante Gerda.

bigi pan november 2019

lunch op het water
 


De nalatenschap van Rob Mooij

Suriname, 10 november 2019

In de rubriek nieuws op deze website leest u dat Rob Mooij is overleden. In leven was hij de coördinator en inspirator van de WIN-groep in Nickerie. Toen hij vanuit Nederland naar Nickerie kwam constateerde hij dat dit district geen enkele voorziening kende voor mensen met een verstandelijke beperking.

Met voortvarendheid werkte hij aan de bouw van een centrum voor wonen en dagopvang ten behoeve van kinderen met een verstandelijke en meervoudige beperking: het huidige Zuster Dankerscentrum in Nieuw Nickerie.

Op deze reis worden we verrast door de groei die het centrum heeft doorgemaakt. Zowel als het gaat om het aantal kinderen als de kwaliteit van de verzorging en ondersteuning. Het laatste door het realiseren van kleine groepjes met extra aandacht voor de ontwikkeling.

zuster danker centrum 2019.jpg

We hebben namens onze donateurs en vrienden van Grietjebie het gevraagde materiaal voor de creatieve activiteiten aangeboden. Daardoor kunnen ze voorlopig even verder met tekenen, verven, vouwen, prikken, lijmen, stempelen en kleien. Naast een papiersnijder doneerden we een wasmachine. In verband met de toename van het aantal kinderen geen overbodige luxe.

Wensen…

Een wens die ze nog hebben?
Er is behoefte aan duurzaam ontwikkelingsmateriaal.
Daar is geen budget voor en het is vaak niet verkrijgbaar.
We brengen het lijstje met wensen mee…
 

reis nickerie november 2019

nickerie november 2019

reis suriname 2019
 


De eerste uitdagingen in projecten voor Grietjebie

Suriname, 29 oktober 2019

Een bijzondere ervaring is het. Na een lange tijd, óf voor het eerst voet zetten op Surinaamse bodem. Om vervolgens van Paramaribo door te reizen naar Nieuw Nickerie. Dit keer met een team van vier personen. De bestuursleden An en Jaap en twee vrienden van Grietjebie te weten Peter en Mirjam. Naar een plek in het noordwesten van Suriname. Maar liefst vierhonderdvijftig kilometer van Paramaribo aan de grens met Guyana. Maar alleszins de moeite waard.

Het was inspirerend om het leerwerkproject in één van de rijstpolders te bezoeken. Een project dat al jaren kan rekenen op steun van stichting Grietjebie. Een stenenmakerij waarin jongeren met een verstandelijke beperking een vak leren en daarmee hun positie verbeteren.


De Monkouschool

Hoe verrijkend was het om in Nieuw Nickerie de kennismaking te hernieuwen met de Monkouschool. Een school voor moeilijk lerende kinderen die naast basis- ook vervolgonderwijs biedt. De Monkouschool vergroot daarmee de kansen voor kwetsbare kinderen in de Nickeriaanse samenleving.

Team Grietjebie op bezoek bij de Monkouschool

sanitaire voorzieningen

In het leerwerkproject zullen we de sanitaire voorzieningen verbeteren. Bijgaande foto's laten de noodzaak daartoe zien. In de school gaan we opnieuw de mogelijkheden voor huishoudonderwijs verbeteren (vrieskist, betere verlichting in klaslokalen).

huishoud onderwijs

Vragen

Daarnaast liggen vragen op tafel als 'hoe versterken we de omgang met en het handelen naar de leerlingen'. Dit in relatie tot beperkingen die het schoolteam tegen komt. Maar ook: 'hoe verbeteren we het perspectief op een leer- werkervaring of arbeid'.

Genoeg uitdagingen dus om aan te werken!
 


Stichting Grietjebie in Suriname

Suriname, 24 oktober 2019

Als je onderstaand fragmentje afluistert, hoor je de Grietjebie zijn zangkunsten vertonen. Een Surinaamse vogel die zijn eigen naam zingt en zich graag laat horen.


De stichting Grietjebie is ook in Suriname. En u weet dat wij het belangrijk vinden dat ook de stem van mensen met een beperking gehoord wordt. Een kwetsbare groep mensen in de Surinaamse samenleving.

Ter plekke onderzoeken

Wij leveren daaraan onze eigen bescheiden bijdrage. En daarom zijn we afgereisd naar dat in alle opzichten warme land Suriname. Ter plekke gaan we onderzoeken op welke manier de positie van kinderen, jongeren en hun ouders versterkt kan worden.

Bestuurslid Jaap Munsterman is vooruit gereisd om verkennende gesprekken te hebben met vertegenwoordigers van woon- en dagvoorzieningen, speciaal onderwijs en arbeidsprojecten. En uiteraard met de kinderen, jongeren en hun ouders/begeleiders zelf.

Na een eerste oriëntatie in Nickerie, de tweede stad in Suriname, volgt die in Paramaribo. Op dit moment is Jaap gast van het Welzijns Instituut Nickerie. De WIN groep zet zich in voor kwetsbare groepen in de Nickeriaanse samenleving.

In aanbouw zijnd gezinsvervangend tehuis voor jongvolwassen mensen met een verstandelijke beperking

Het in aanbouw zijnde gezinsvervangend tehuis voor jongvolwassen mensen met een verstandelijke beperking. Een initiatief van de WIN groep.

Eén dezer dagen volgt de voorzitter van de Stichting, An Verberk. Via onze website kunt u ons als vriend, donateur of anders betrokken, volgen. Ook verschijnen berichten van Grietjebie op Facebook.