menu

Projecten 2014


2020  -  2019  -  2018  -  2017  -  2016  -  2015  -  2014  -  2013  -  2012  -  2011


Goed nieuws voor Gordon! - 2014

Gordon Seedo In 2011 bezochten wij in het binnenland van Suriname, in het Dorp Dan, het jongetje Gordon. De groei van Gordon blijft achter, zijn ledematen ontwikkelen zich niet normaal en daardoor kan hij zich moeilijk verplaatsen. Zijn grootste wens was destijds een fiets en natuurlijk hebben we die vervuld. Nu, in 2014 zochten we Gordon en zijn moeder opnieuw op en kwamen met goed nieuws!

Begeleid werken voor jongeren in Nickerie - 2014

Jobcoach Voor jongeren met een beperking is er nauwelijks perspectief in het rijstdistrict Nickerie. Met ondersteuning van onder andere Grietjebie zijn in dit district kleine sociale werkplaatsen ontwikkeld.
Op dit moment is er een fietsenmakerij en fietsverhuur, een copyshop en een hout en bouw werkplaats. Het moet echter ook mogelijk zijn jongeren te laten instromen in de lokale arbeidsmarkt.

Phiona heeft een nieuwe bril

Phiona Phiona is eind 2013 geplaatst in de dagopvang van de Mr. Huberstichting in Paramaribo.
Ook bezoekt zij de Hubstinaschool op hetzelfde terrein. Phiona is zeven en was nog niet naar school geweest. Zij heeft niet alleen een ontwikkelingsachterstand maar ook haar rechterarm en rechterbeen zijn spastisch. Daarom krijgt ze wekelijks fysiotherapie en logopedie.

Een zwembad 'zo lek als een mandje' - 2014

Lek zwembad Hubstinacentrum Naast Phiona maken nog 37 kinderen gebruik van de zorg en dienstverlening in het Hubstinacentrum in Paramaribo. Het biedt de mogelijkheid van dag- en weekverblijf voor kinderen met een meervoudige beperking tot 18 jaar. Kinderen die daar voor in aanmerking komen, zoals Phiona, volgen ook speciaal onderwijs. In 1995 is de instelling in gebruik genomen maar door financiële krapte is er sprake van achterstallig onderhoud.
top

De tuingroep kan nu zaaien en planten - 2014

tuingroep stigesu Sinds de oprichting in 1975 biedt Stigesu in Paramaribo dagopvang aan thuiswonende kinderen en jongvolwassenen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking.
Ondanks de geringe beloning is er nauwelijks verloop onder de begeleidsters van het dagcentrum. Een van die begeleidsters - 'tante' Adri - is reeds jaren verantwoordelijk voor de activiteiten van de tuingroep.

Anniecrèche on tour - 2014

Anniecrèche on tour De Anniecrèche in Paramaribo stimuleert en begeleidt kinderen met een verstandelijke beperking in de leeftijd van 0 tot 8 jaar. Bij ons bezoek in 2014 bleek een groot aantal verbeteringen in de crèche te zijn aangebracht.
De spelotheek is geschilderd en opnieuw ingericht en de nieuwe snoezelruimte is klaar. In de natte ruimten zijn een badbrancard, douchestoeltjes en handgrepen geplaatst.

Ramon heeft nu 'vooruitzicht' - 2014

Ramon in de werkplaats Voor jongeren met een beperking is er nauwelijks perspectief in het rijstdistrict Nickerie. Met ondersteuning van onder andere Grietjebie zijn in dit district kleine sociale werkplaatsen ontwikkeld.
Op dit moment is er een fietsenmakerij en fietsverhuur, een copyshop en een hout en bouw werkplaats. Het moet echter ook mogelijk zijn jongeren te laten instromen in de lokale arbeidsmarkt.
top

Copyschop operationeel - 2014

Inbindmachine Niet iedere deelnemer is zoals Ramon in meer of mindere mate arbeidsproductief. De WIN-groep in Nickerie is echter van mening dat iedere jongere met een beperking in het district recht heeft op arbeid en dagopvang. Dit terwijl de financiële situatie er om vraagt dat uit arbeid voldoende inkomsten worden gehaald voor de werkplaats om zichzelf te bedruipen. Als het nodig is helpt Grietjebie de sociale ondernemer een handje.

Zuster Dankerscentrum enige 24-uursopvang district Nickerie - 2014

Zuster Dankersacentrum In het Zuster Dankerscentrum in Nieuw Nickerie kunnen kinderen met een (meervoudige) beperking uit het rijstdistrict Nickerie terecht voor zowel dag- als weekopvang. Het centrum hanteert een flexibel opnamebeleid.
Dat moet ook wel want het is de enige dag- en nachtvoorziening in dit district.

De keuken op de Monkouschool is weer open - 2014

Jobcoach Moeilijk lerende kinderen in Nieuw Nickerie kunnen, voor basis- en vervolgonderwijs, terecht op de Monkouschool.
Het gaat om kinderen die merendeels opgroeien in een zwak sociaal milieu en daardoor een flinke achterstand oplopen. De school voorziet de kinderen iedere dag van een warme maaltijd. Omdat thuis 'eten op je bord' niet vanzelfsprekend is.

Grietjebie in januari naar Suriname - 2014

Gordon Seedo Bestuurslid Jaap Munsterman bereidt zich voor op een bezoek aan Suriname in januari/februari 2014. Doel is onder andere om zo veel mogelijk kinderen in het binnenland van de nodige hulpmiddelen te voorzien. In dit vergeten gebied wonen, verspreid over 11 dorpen, zo'n 25 kinderen zonder enige vorm van zorg en begeleiding. Hij krijgt daarbij hulp van mevrouw Sidoni, coördinator van de Stichting Bonama, het zorgproject voor ouderen in dit gebied.