menu

Dagopvang voor Geraldo en Zaida


"Ik ben Geraldo Slijngaard en ben 11 jaar. Ik heb broers en zussen, we wonen samen met mijn moeder. Naast een verstandelijke heb ik ook een visuele beperking. En ik lijd aan epilepsie. Ik ben naar het dagcentrum van Stigesu gekomen op 15 oktober 2007 en zit bij 'tante' Jeanet in de groep. Ik voel me op mijn gemak in het dagcentrum en doe mee met de activiteiten."

"Ik ben Zaida Sabajo, 11 jaar en woon met mijn moeder. Ik ben op 19 januari 2006 naar het dagcentrum gekomen. Ik heb een speciaal dieet, dus veel lekkere dingen mag ik niet eten. Mijn moeder doet alles voor mij. Maar bij Stigesu laten ze me veel dingen zelf doen zodat ik die kan leren. Zo eet en drink ik nu zelfstandig."

geraldo en Zaida

Geraldo en Zaida bezoeken het dagcentrum van Stigesu (stichting voor mensen met een verstandelijke beperking) in de Metaalstraat in Paramaribo.

Naast hen zijn er nog vijfentwintig andere kinderen en jongvolwassenen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking. In het dagcentrum zorgen zeven begeleidsters en een hoofdleidster voor de opvang en begeleiding.

Stigesu is voor het voortzetten van haar activiteiten grotendeels afhankelijk van donaties. De overheid kan slechts een gering deel van de exploitatie voor haar rekening nemen. Voor de ouders en verzorgers die rond moeten komen van een minimum bedrag zijn de kosten van een kindplaats niet op te brengen. De deelnemers komen merendeels uit sociaal zwakke gezinnen, meestal ook één-ouder gezinnen.

grietjebie

De poging van Stigesu om een kindplaats-adoptieproject op te zetten is zo goed als mislukt. De economische situatie in het land zelf is slecht, de donoren laten het afweten.
Het is de Stichting Grietjebie wel gelukt om voor vier jaar een kindplaats voor Stigesu geadopteerd te krijgen.

Eerder heeft Grietjebie de cliënten een 'dagje uit' aan het strand van White Beach bezorgd. Grietjebie heeft het dagcentrum een keyboard inclusiefkleurleermethode aangeboden voor muziekles. Stigesu organiseert voor het district Paramaribo gehandicaptenvoetbal en ontving daarvoor van Grietjebie een wisseltrofee, watercontainer en EHBO-koffer.

projecten

terug