menu

Ramon gaat nu naar het werk


ramon Ramon heeft een verstandelijke beperking. Hij is een boom van een vent van 21 jaar. Hij kan niet meer naar school want rond 20 jaar houdt het speciaal onderwijs op. Hij kwam thuis te zitten.Zijn vader, die de hele dag van huis is voor zijn werk, had geen andere keus dan Ramon in huis op te sluiten.

Maar dat is nu veranderd. Iedere morgen wordt Ramon nu opgehaald met een busje om naar z'n werk te gaan. Hij schuurt planken en helpt mee met het maken van bouwstenen in een door de stichting WIN (Welzijns Instituut Nickerie) opgezet sociaal werkbedrijfje in het rijstdistrict Nickerie. Als het busje 's morgens komt, zit Ramon al op het balkon te wachten met een brede glimlach en roept: 'Werk!'.

Selfsupporting

Dit eerste ontwikkelde sociale werkbedrijfje in het district Nickerie is inmiddels selfsupporting! Het haalt zoveel inkomsten uit de verkoop van producten dat het zichzelf kan bedruipen.

kopyshop stichting WIN

Er is eenvoudig werk: werken in de tuin, planken schuren en kippen verzorgen. Daarnaast is er werk waarmee echt voor de markt wordt geproduceerd: betonstenen maken, picknicktafels afleveren.

De stichting WIN is ingenomen met deze ontwikkeling en heeft inmiddels ook een 'fietsenverhuur en reparatie' en 'copyshop' opgestart.

Verder zijn er plannen voor het opzetten van een 'kaarsenmakerij' en 'verpak-unit'.

Perspectief voor toekomst

Voor schoolverlaters is er nauwelijks perspectief in het rijstdistrict Nickerie. Kinderen en jongvolwassenen met een beperking zijn in de Nickeriaanse gemeenschap extra kwetsbaar. De stichting WIN wil hen enig perspectief bieden voor de toekomst!

De fietsenverhuur en reparatie is onlangs officieel geopend. Inmiddels is er geld ingezameld voor de bouw van een eenvoudig dagactiviteitencentrum voor de copyshop, kaarsenmakerij en verpak-unit. Grietjebie wil graag een bijdrage leveren aan de inrichtingskosten.

grietjebie Grietjebie biedt ondersteuning bij de ontwikkeling van de sociale werkbedrijfjes op de meest praktische manier: het leveren van bijvoorbeeld een snij/inbind/lamineer/ kopieermachine voor de copyshop, schoppen en kruiwagens voor het stenen maken in de werkplaats, een kaarsendompelaar voor de kaarsenmakerij en tafels en stoelen voor de verpakunit.

Grietjebie werkt in Nickerie intensief samen met de stichting WIN. Het bestuur van destichting WIN wordt gevormd door sleutelfiguren uit de Nickeriaanse gemeenschap. WIN houdt zich onder meer bezig met jeugdhulpverlening, zorg voor kinderen met een verstandelijke beperking en senior burgers.

terug