menu

Hoe gaat het met Seedo en Afonsoewa


seedo

Bij ons laatste bezoek aan Suriname maakten we een begin met het onderzoeken van de leefomstandigheden van kinderen met een ernstige beperking in het binnenland. We gingen in het dorp Dan op bezoek bij twee kinderen: Seedo en Afonsoewa.

De groei van Seedo blijft achter, zijn ledematen ontwikkelen zich niet normaal, waardoor hij zich moeilijk kan verplaatsen. Zijn grootste wens was een fiets. Natuurlijk hebben we zijn wens vervuld en hem daarnaast voorzien van noodzakelijke kleding en passend schoeisel. De laatste berichten zijn dat Seedo nu vrolijk van dorp naar dorp fietst!

afonsoewa

Voor Afonsoewa, een in zichzelf gekeerd meisje, hebben we een passende hoge stoel aangeschaft, incontinentiemateriaal, kleding en een hulpmiddel om het bijten in de hand te voorkomen. Van haar weten we dat zij inmiddels met haar oma in Paramaribo woont. Daar zijn - zij het beperkt - basisvoorzieningen voorhanden. We zullen nagaan of er dagopvang voor Afonsoewa beschikbaar is.

In januari 2014 vertrekt Jaap Munsterman naar Suriname. Hij zal zijn bezoek onder andere gebruiken om zo veel mogelijk kinderen in het binnenland te voorzien van de nodige hulpmiddelen.

In dit vergeten gebied wonen, verspreid over 11 dorpen, zo'n 20 tot 25 kinderen zonder enige vorm van begeleiding en zorg. Jaap Munsterman krijgt bij dit bezoek hulp van mevrouw Sidoni, coördinator van de Stichting Bonama, hetzorgproject voor ouderen in dit gebied.

terug