menu

Nickerie - Hoe een klein fonds het verschil maakt


WINgroep

De WINgroep biedt ondersteuning aan kinderen en vrouwen, en aan kinderen en jongeren met een beperking in het district Nickerie. Nickerie ligt op ongeveer vier uur rijden van de hoofdstad Paramaribo. Als je het district Nickerie binnenrijdt, waan je je in de polders van Noord-Holland en niet in Suriname.

Alleen de temperatuur is anders dan die van de Noord-Hollandse polder: veel warmer en met een heel hoge vochtigheidsgraad. Het is een district dat bekend staat om zijn rijstcultuur. Ongeveer 70% van de werkende bevolking heeft direct of indirect met die rijstcultuur te maken. Het is ook een district waar het merendeel van de inwoners van Hindoestaanse afkomst is: 80% belijdt het Hindoe geloof en 20% is moslim.

Het geloof is bepalend voor een groot deel van het dagelijks leven en ook hoe mensen hier kijken naar kinderen met een beperking. Je ziet ze niet zo snel op straat, ouders houden hun kind liever verborgen voor de gemeenschap.

Nickerie

Het district heeft twee scholen voor speciaal onderwijs. Ook is er een centrum voor kinderen met een beperking. De WINgroep werkt nauw samen met deze voorzieningen. Een van de activiteiten waarin wij samen-werken is de fietsenreparatie werkplaats.

Daar komt twee maal per week een groep leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs om fietsenreparatie lessen te krijgen. Echter, voor het zover was moest er wel een hobbel genomen worden.

De bouw van de werkplaats werd gefinancierd door een groot fonds. Waar wij echter geen rekening mee hadden gehouden, is het vervoer van school naar de werkplaats. Ouders wilden geen financiële bijdrage leveren en ook de school had geen middelen om het bustransport te betalen. Na de officiële opening bleef het stil in de werkplaats. Tot op het moment dat stichting Grietjebie langs kwam.

Zij wilden graag een donatie doen aan de school en zij waren bereid twaalf nieuwe stevige fietsen aan de school te schenken. De nieuwe fietsen zorgen er niet alleen voor dat de jongeren naar de werkplaats of het stageadres komen, maar ook dat zij naar het zwembad en het sportveld kunnen gaan. Waar een klein fonds groot in is!

Rob Mooij, coördinator WINgroep

terug