menu

Introductie week augustus 2007 Talita-Koemi school


De introductie week stond dit schooljaar in het teken van een goed doel. Dit doel was: ondersteuning van De Grietjebieschool, een ZML school, in Paramaribo. We hadden vernomen dat er op deze school dringend behoefte was aan financiële ondersteuning voor een tuinproject.

Natuurlijk voelen wij als Nijmeegse ZML school ons erg verwant met een ZML school in Paramaribo en aangezien ook wij op onze school tuinonderwijs een warm hart toedragen waren we zeer enthousiast over dit project.

De eerste maandag van het nieuwe schooljaar werden onze leerlingen welkom geheten in de aula. An Verberk en Wilma van der Heijde van St. Grietjebie namen het woord. Aan de hand van prachtige foto’s lieten zij ons wat van Paramaribo zien en de Grietjebie school. Ook vertelden zij er uitgebreid over. Je hoorde vanuit de leerlingen geluiden van: oh, wat hebben wij dan veel en wat hebben zij dan veel minder aan spullen. Onze leerlingen hebben deze week meer het besef gekregen hoe goed we het hier hebben en hoe fijn het is om iets voor een ander te doen.

Als je dan ook de foto’s bekijkt die deze week gemaakt zijn, kun je ook zien dat er een grote betrokkenheid van onze leerlingen bij De Grietjebie school was.

In deze week was er een sponsorloop. De leerlingen hadden in de vakantie hun uiterste best gedaan zoveel mogelijk sponsors te vinden. Op het ritme van een heerlijke discodreun kwam het enthousiasme goed los en is er menig rondje gelopen in de gymzaal.

Gedurende de week werden er prachtige tekeningen gemaakt. Grote tekeningen met de Surinaamse vlag erop, of kinderen in typische Surinaamse kleding geschilderd. Het zag er allemaal even kleurrijk en mooi uit. Deze tekeningen werden gemaakt om het buiten voor de slotmiddag mooi te versieren.

Er is gebakken en gekookt. Elke groep maakte een typisch Surinaams gerecht. Heerlijk werd het gevonden. Op de slotmiddag werd er ook heerlijk gegeten. Op grote platte panaleo’s (dat zijn platte pannen) werd er roti gebakken. An en Wilma hadden voor een Surinaams soepje (saoto) gezorgd, ook daarvan werd heerlijk gesmuld.

Ook was er veel belangstelling voor een workshop kleding maken in Surinaamse stijl. Deze kleding werd tijdens de slotmiddag aan het einde van de week geshowd op een heus podium met rode loper. Trots en prachtig gekleed stonden ze daar met zijn allen.

De grote finale vrijdagmiddag was helemaal geweldig, de kinderen lieten enthousiast zien waarmee ze deze week bezig waren geweest. Er was een heerlijk zonnetje en er waren twee Surinaamse zangers uitgenodigd om muziek te maken. Vrolijke klanken stegen op, en daarnaast natuurlijk ook de heerlijke lucht van de roti en de soep. Het schoolplein was omgetoverd tot een grote rommelmarkt.

Elke klas had zijn eigen kraampje waarop meegebrachte spullen werden verkocht. Eerder in de week had men de buurt laten weten dat er een rommelmarkt georganiseerd werd en dat de opbrengst voor Grietjebie zou zijn. Nog voor het begin van de middag stonden mensen al te trappelen van ongeduld om het plein op te mogen. De spectaculaire modeshow sloeg erg aan, maar ook de dansers die een dans hadden ingestudeerd konden op veel bijval rekenen.

De regionale krant, de Gelderlander, was aanwezig en de volgende dag prijkte er een groot artikel met foto in. Wat waren de leerlingen trots. Zeker toen ze hoorden dat door hun harde werken het bedrag van € 1000,- is opgehaald.

Enige tijd later was de uitreiking van de cheque van € 1000,-.
Kerst stond dit jaar in het teken van”Geven en Ontvangen”. Het was daarom toepasselijk om deze gift op dit moment te overhandigen. Trotse leerlingen overhandigden de cheque aan An en Wilma, die beloofden dat de grote envelop in Suriname terecht zou komen.

Wij zijn heel blij dat we dit voor de Grietjebieschool hebben kunnen doen en zijn supertrots op de inzet van onze leerlingen. Hopelijk komt het tuinproject er snel en zien we daar de foto’s van.

Namens de Talita Koemi school:
Jolanda en Marian en Jos.

terug